UPCYCLED VINTAGE SILK SAREES

Vintage zijden Indiase sarees zijn niet zomaar stoffen; het zijn tijdloze erfenissen van rijke culturen en eeuwenoude tradities. Elk stuk vertelt een verhaal van India's kleurrijke geschiedenis, waarin kunst, ambacht en mode naadloos met elkaar verweven zijn. Het gebruik van deze sarees in onze collecties eert de creatieve geest van de ambachtslieden en voegt een vleugje eeuwenoude glamour toe aan moderne mode.

De oorsprong van Indiase zijden sarees gaat terug tot vele eeuwen en is verankerd in de rijke geschiedenis van India. Zijde, een kostbare stof, heeft geleid tot de creatie van diverse en prachtige sarees die deel uitmaken van de culturele en textieltradities van het land. Steden zoals Varanasi en Kanchipuram zijn beroemd om hun respectievelijke "Banarasi" en "Kanchipuram" sarees, die uitblinken in weeftechnieken en ontwerpen. Deze zijden sarees, zoals "Patola", "Chanderi", "Tussar" en "Paithani", vertegenwoordigen de regionale diversiteit van India en belichamen vakmanschap dat door de eeuwen heen is doorgegeven. De productie van Indiase zijden sarees blijft een bloeiende traditie die niet alleen mode, maar ook erfgoed en cultuur omvat.

We koesteren niet alleen het prachtige uiterlijk van vintage zijden Indiase sarees, maar ook hun duurzame karakter. Het hergebruiken van deze kostbare stoffen draagt bij aan een circulaire benadering van mode, waarin we nieuwe stoffenbronnen verminderen en tegelijkertijd respect tonen voor het ambacht en de bronnen die al bestaan. Door deze sarees nieuw leven in te blazen, dragen we bij aan een duurzamere toekomst.

Sarees in verschillende materialen en kleuren maken vandaag de dag nog een groot deel uit van het Indiase modebeeld. Een saree bestaat uit een lang stuk stof dat om het lichaam wordt gedrapeerd. Het ene uiteinde, bekend als de "pallu", wordt over de schouder gedrapeerd, terwijl het andere uiteinde om de taille wordt gewikkeld. Verschillende stijlen en patronen van draperen zijn gebruikelijk in verschillende regio's, en de veelzijdigheid van de saree maakt het geschikt voor informele en formele gelegenheden.

The oldest form of commerce

De ruilhandel van vintage sarees vormt een intrigerende traditie die diep geworteld is in de Indiase dorpscultuur. In kleine gemeenschappen worden deze prachtige stukken textiel verzameld door vrouwen die ze inruilen bij verzamelaars voor praktische benodigdheden zoals keukengerei. Onze partners gaan op zoek naar de beste verzamelaars met de mooiste sarees en nemen deze vervolgens van hen af.

PRAKTISCHE TIPS

WASSEN

Onze items gemaakt van vintage zijden sarees mogen enkel op de hand gewassen worden ( niet op een handwas programma). Leg jouw item in een wastafel/emmer gevuld met koel water, voeg een kleine hoeveelheid zachte babyshampoo toe, roer het water goed door en laat het kledingstuk enkele minuten weken. Spoel het vervolgens af onder koud water.

DROGEN

Nadat je het item hebt afgespoeld, knijp je zachtjes het overtollige water uit de saree. Doe dit voorzichtig en vermijd wringen om de stof niet te beschadigen. Leg de het item plat op een schone handdoek om te drogen. Vermijd direct zonlicht en hittebronnen, omdat deze de kleuren kunnen vervagen.

TAKE CARE OF YOUR ITEM

We raden je altijd aan om items van vintage of hangeprinte stoffen met veel voorzichtigheid en zorg te behandelen. Als het nodig is, gebruik dan een strijkijzer op een lage stand met een katoenen doek tussen het item en het strijkijzer om de stof te beschermen. Je mag het item ook stomen met een stomer.