VINTAGE KANTHA

We nemen je graag mee op een reis door de fascinerende wereld van Kantha borduren. Deze eeuwenoude ambachtelijke techniek, afkomstig uit de kleurrijke straten van India, belichaamt niet alleen vakmanschap, maar ook duurzaamheid en cultureel erfgoed. Ontdek hoe Kantha borduren niet alleen prachtige designs creëert, maar ook bijdraagt aan een positieve impact op het milieu en de lokale gemeenschappen.

Kantha borduren is geen gewoon naald-en-draad proces; het is een artistieke expressie die generaties lang wordt doorgegeven. Deze traditie omvat het hergebruiken van oude stoffen, zoals sari's of doeken, en deze te transformeren in meesterwerken van textielkunst. De techniek wordt gekenmerkt door het gebruik van simpele steken zoals de 'running stitch', waarmee prachtige geometrische patronen, bloemmotieven en verhalende ontwerpen worden gecreëerd.

In een tijd waarin duurzaamheid van het grootste belang is, schittert Kantha borduren als een voorbeeld van milieubewust ambacht. Door het hergebruik van oude stoffen wordt de afvalberg verminderd en wordt er minder beroep gedaan op nieuwe materialen. Elk stuk dat met Kantha borduren wordt gemaakt, draagt bij aan een circulaire modebenadering en draagt zo bij aan een groenere toekomst.

De designs die door Kantha borduren worden gecreëerd, zijn niet alleen visueel betoverend, maar dragen ook diepe culturele betekenissen met zich mee. Historische en mythologische verhalen worden vertaald in de fijne steken, waardoor elk kledingstuk een levendig en meeslepend verhaal vertelt. Het dragen van een met Kantha geborduurde creatie is als het koesteren van een culturele schat die generaties aan geschiedenis en symboliek met zich meedraagt.

Naast zijn milieuvriendelijke karakter heeft Kantha borduren ook een positieve invloed op de gemeenschappen waarin het floreert. Het biedt kansen voor ambachtslieden en vrouwen in landelijke gebieden, waardoor ze hun vaardigheden kunnen inzetten om inkomen te genereren. Deze empowerment bevordert economische zelfstandigheid en draagt bij aan het behoud van traditioneel erfgoed.

STITCHING SUSTAINABILITY

Bij Re-tale omarmen we Kantha borduren als een manier om duurzaamheid en schoonheid samen te brengen. Onze collecties zijn doordrenkt van deze betoverende kunstvorm, waardoor elk kledingstuk niet alleen een mode-uiting is, maar ook een eerbetoon aan ambacht, cultuur en het milieu.

PRAKTISCHE TIPS

WASSEN

Onze vintage Kantha items zijn allemaal gemaakt van 100% katoen, dus in theorie kunnen ze thuis voorzichtig met de hand gewassen worden. Dit kan op de hand of op een delicaat wasprogramma.

LET OP!

Als je het in de wasmachine wast, doe dan altijd een waszak of kussensloop om jouw item heen. Aan de binnenkant van de wasmachine zitten namelijk haakjes die de stof kunnen beschadigen.

TAKE CARE OF YOUR ITEM

We raden je altijd aan om items van vintage of hangeprinte stoffen met veel voorzichtigheid en zorg te behandelen. Mocht je het spannend vinden om het item zelf te wassen, adviseren we om een specialistische stomerij te raadplegen voor advies.