MEET OUR MAKERS

Woorden zoals duurzaamheid, bewust produceren en ethisch verantwoord produceren zijn voor ons geen bijzaken, zij vormen de basis van ons slow-fashion label. Voor ons staat de mens centraal in dit proces en daarnaast proberen we bewuste keuzes te maken als het gaat om materiaal gebruik.

De vele gesprekken met onze Indiase partners over wat duurzaamheid en ethisch verantwoord produceren inhoud, hebben ons geleerd wat wij als merk kunnen doen om onze partners en de mensen waar we mee werken zo goed mogelijk te ondersteunen en samen met hen te kunnen groeien.

Voor onze private-label collectie werken we samen met onze drie vaste Indiase partners in Rajasthan waar we dagelijks contact mee hebben en jaarlijks bezoeken. Ieder van hen waarborgen een veilige, inclusieve werkomgeving en betalen hun werknemers een leefbaar loon. Daarnaast zijn deze bedrijven ontstaan uit een liefde en passie voor mensen, textiel en de eeuwenoude ambachten die zij in leven houden.

CO-CREATION

CONSCIOUS CHOICES

CREATING OPPORTUNITIES

VASTRAASHI

'Ik startte Vastraashi in 2015. Ik produceerde kleine batches met ambachtslieden in Jaipur en verkocht ze aan een lokale kring zoals mijn kerkelijke groep, werkgroep en vrienden en familie. Gaandeweg leerde ik veel in dit proces en begon ik mijn eigen ontwerpen en monsters te ontwikkelen. Ik had het geluk dat enkele geweldige zakenvrouwen in het buitenland me vertrouwden en me kleine projecten gaven. In het begin had ik geen eigen werkplaats en geen plek waar ik alles onder één dak kon produceren. Ik rende van deur tot deur om deze projecten af te ronden en wat ik verdiende, gebruikte ik om een plek te huren en eindelijk kon ik mijn patroonmeester inhuren.'

Priyanka Fredrick - Oprichster Vastraashi

'Vastraashi staat altijd open voor mensen die hulp nodig hebben en worstelen met het produceren van kleine batches van goede kwaliteit. We waren er toen we veel afwijzingen kregen omdat we niet zo groot waren, we hebben nog steeds moeilijkheden, maar we zijn zo dankbaar voor de mensen waarmee we werken. Dankzij deze geweldige mensen en hun kledingmerken helpen we zoveel mensen en doen we het goed.

Op dit moment is mijn visie om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen, we hebben allemaal een limiet en we zijn niet zo groot. Ik zou graag in de toekomst een plek willen bezitten waar ik mijn ambachtslieden een beter leven kan bieden, niet alleen de ambachtslieden maar ook hun kinderen en vrouwen. Onze visie is om altijd ethisch te werken, handwerk te ondersteunen en de magie van handgemaakte dingen te verspreiden.

Ik heb altijd nauw contact met mijn ambachtslieden; we delen onze gedachten en ik luister naar hun toekomstplannen en wat ze van plan zijn met hun kinderen. Ik geef ze advies over de opleiding van hun kinderen en hoe ze hun leefruimte schoon en gezond kunnen houden. Ik geef ze betaald verlof zodat ze kunnen rusten en ontspannen met hun familie zonder enige druk. Ik bied ze een plek om te wonen, schoon mineraalwater. We zijn als familie; we helpen elkaar wanneer dat nodig is.

Als het gaat om duurzaamheid, zorg ik ervoor dat de kleur die we gebruiken voor het bedrukken niet verloren gaat en dat het azovrije kleurstoffen zijn. Tijdens de productie nemen we alle maatregelen om verspilling te voorkomen.

Iedereen is zo geweldig bij Vastraashi, omdat hier iedereen zo getalenteerd en uniek is. Ze hebben allemaal een speciaal talent in iets. Onze 'master ji' is zo goed in patroonontwerp, de naaisters zijn geweldig in naaien, zoals je kunt zien aan het werk in de kleding. Onze dames voor de kwaliteitscontrole zijn ongelooflijk, ze missen niets. Ik ben dankbaar voor Saransh dat hij met ons werkt, hij is een geweldige steun voor Vastraashi, zijn werkervaring en kennis zijn een toegevoegde waarde voor het bedrijf.'

NITIN TEXTILES

'Ons bedrijf, genaamd Nitin Textile, is in 2016 opgericht door mij en mijn broer. Onze visie voor dit bedrijf is dat we ervoor willen zorgen dat de kwaliteit van de kleding altijd goed is. Aangezien we voornamelijk werken met vintage en gerecyclede stoffen, is dat een uitdaging, maar we vinden altijd manieren om een hoge kwaliteit te bereiken en we blijven altijd leren en verbeteren. Onze dromen voor ons bedrijf zijn niet al te groot, eigenlijk geloven we dat dromen afhangen van hard werken. We steken veel passie en tijd in ons werk en daarom geloven we dat onze dromen uitkomen.'

Nitin Mandhu - Eigenaar

'We vinden het erg belangrijk dat de mensen die in ons bedrijf werken gelukkig zijn en we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn. Zoals we in India zeggen, behoort onze familie tot een middenklasse gezin. Daarmee willen we zeggen dat we de gedachten en situaties begrijpen waarmee de mensen die voor ons werken te maken hebben. We hebben onze vaders als werknemers onder sommige bedrijven gezien en we willen ervoor zorgen dat iedereen die voor ons werkt gelukkig is en zich veilig voelt. We organiseren minstens één keer per maand een feest om hun harde werk te vieren en we betalen hen altijd op tijd. Als iemand om een voorschotbetaling vraagt, regelen we dit voor hen. We proberen hen tijdens hun werk altijd aan het lachen te maken, zoals een familie dat doet, zodat eventuele druk die ze voelen veel minder wordt. Onze medewerkers begrijpen ons en wij begrijpen hen, en daarom zijn we zo trots op ons bedrijf en daarom werkt het.

Het grootste deel van ons werk heeft te maken met gerecyclede materialen, dus op die manier dragen we altijd bij aan een circulaire mode-industrie en verbeteren we het milieu in deze moeilijke tijden. We gebruiken heel weinig plastic voor het verpakken van onze bestellingen, omdat we weten dat het zeer schadelijk is voor de planeet. We respecteren altijd de natuur en de bronnen die ons ter beschikking staan.

We werken samen met experts die de stoffen knippen en de patronen en ontwerpen maken, ontwerpers om onze stoffen te ontwikkelen, kleermakers die hun best doen om onze stoffen te stikken, dames die de spullen heel zorgvuldig controleren en verpakken, en helpers die ons helpen bij het beheren van stoffen en andere zaken. Elke afdeling heeft zijn rol en ze zijn allemaal even belangrijk.'

SAHELI WOMEN

'Duurzame productie wordt gedefinieerd aan de hand van de drie pijlers van duurzaamheid: productie die bijdraagt aan de economische, sociale en milieuaspecten van het leven. Wij beschouwen duurzaamheid als een morele reis, waarbij we deelnemen aan een beweging naar productiepraktijken die in harmonie zijn met het milieu en waarbij werknemers eerlijk worden behandeld. We hanteren een sociale ondernemingsstructuur, wat betekent dat ons uiteindelijke doel niet winst is. De inkomsten die we genereren, worden gebruikt om salarissen van werknemers en vaste kosten te betalen, en we investeren extra middelen in de gemeenschapsontwikkelingsprogramma's van onze moederorganisatie, IPHD.'

Madhu Vaishnav - Oprichtster Saheli Women

We geloven dat deze benadering duurzamer is omdat deze niet afhankelijk is van donaties, wat inconsistent kan zijn. IPHD hanteert een holistische aanpak voor gemeenschapsontwikkeling via haar meisjesonderwijsproject, gezondheidsprogramma en levensonderhoudsproject (Saheli Women).

Momenteel is het Saheli-centrum het handelscentrum van het dorp. Hier werken is een van de weinige manieren voor vrouwen in de Bhikamkor-gemeenschap en naburige dorpen om geld te verdienen. Daarnaast zijn de vrouwen door in onze studio te werken in staat om genoeg geld te verdienen om te sparen, hun kinderen naar school te sturen en financieel onafhankelijk te worden. We werken ongeacht kaste- en religieuze grenzen. Met deze humanitaire mentaliteit hopen we wereldwijd merken en producenten te inspireren om na te denken over hun eigen productiemethoden en de noodzaak van verandering te erkennen.

Saheli Women bestaat uit 35 vrouwelijke ambachtslieden die leven blazen in de dromen en ontwerpen van onze internationale partners. Met de steun van onze internationale partners zijn de vrouwen van Saheli in staat zichzelf en hun families uit de armoede te tillen en te versterken. IPHD beheert de productiefaciliteit van Saheli Women voor kleding, accessoires en woondecoratie vanuit hun gemeenschapscentrum in Bhikamkor. Daarnaast sponsort IPHD het onderwijs van alle dochters van Saheli Women-leden, runt het de enige vrouwelijke gezondheidskliniek in het dorp en verzorgt workshops over uiteenlopende onderwerpen, waaronder mensenrechten, feminisme, menstruele hygiëne, gezondheid en financiële geletterdheid.